Veel gestelde vragen

Op deze pagina vind je de meest gestelde vragen over Klaar voor de Start peuteropvang

VVE

Wat is VVE?

Op de Klaar voor de Start locaties werken we op een speelse wijze aan de ontwikkeling van peuters. Daarvoor wordt een VVE-programma gebruikt. VVE staat voor Voor- en Vroegschoolse Educatie. Met behulp van het VVE-programma worden spelletjes en activiteiten afgestemd op de behoeften van verschillende kinderen. Zo krijgt elke peuter wat hij of zij nodig heeft.

Veel Klaar voor de Start locaties werken samen met de basisschool in de buurt, of zitten in hetzelfde gebouw. Op die scholen wordt in de groepen 1 en 2 ook met een VVE-programma gewerkt. Zo wordt de overgang naar de basisschool nog makkelijker.

 

VVE

Wat is een VVE indicatie?

Vanaf het 11 maanden consult bespreekt de jeugdverpleegkundige of de jeugdarts van het consultatiebureau met je of je kind in aanmerking komt voor een VVE-indicatie. Er zijn verschillende redenen voor het krijgen van een VVE-indicatie. Bijvoorbeeld als de kans bestaat dat je kind thuis niet goed Nederlands leert spreken. Peuters met een indicatie komen meer uren per week naar onze peuteropvang dan kinderen zonder een indicatie. Zo is er voor alle peuters genoeg tijd en aandacht om zich goed te kunnen ontwikkelen.

Aantal uren

Mijn kind heeft een VVE-indicatie. Kan het ook twee dagen per week naar Klaar voor de Start peuteropvang?

Met een VVE-indicatie gaat een kind 16 uur naar de peuteropvang (4×4 uur per week).
Wanneer je kiest voor 8 uur per week, dan kun je geen gebruik maken van de gratis extra 8 uur peuteropvang.

 

aantal uren

Hoeveel uren gaat mijn kind naar Klaar voor de Start peuteropvang?

Een kind mag, als het 2,5 jaar oud is, 8 uur per week naar de peuteropvang. Met een VVE-indicatie gaat een kind 16 uur per week naar de peuteropvang.

kosten

Wat kost Klaar voor de Start peuteropvang? 

Als je je kind bij een peuteropvanglocatie hebt ingeschreven, ontvang je een contractvoorstel met daarin de kosten. De kosten zijn afhankelijk van het uurtarief van de opvanglocatie, het gezinsinkomen en het aantal uren opvang dat je afneemt. Daarom zijn de maandelijkse kosten voor iedereen anders.

Hier lees je wat voor jou van toepassing is.

 

Kwaliteit

Maakt het uit naar welke Klaar voor de Start locatie mijn kind gaat?

Het maakt niet uit naar welke locatie of peuteropvangaanbieder je peuter gaat, alle locaties voldoen aan dezelfde kwaliteitseisen. De belangrijkste zijn:

  • Uitdagende speelhoeken met veel verschillende materialen
  • Pedagogisch medewerkers die speciaal zijn opgeleid om de ontwikkeling van peuters te stimuleren
  • Er wordt gewerkt met een VVE-programma, waarmee we alle peuters de juiste uitdaging kunnen geven
  • De groep bestaat uit maximaal 16 kinderen en wordt begeleid door 2 pedagogisch medewerkers
  • Veel spelletjes en activiteiten worden in kleine groepjes gedaan
  • Veel Klaar voor de Start locaties werken samen met een basisschool, zo wordt de overgang nog makkelijker

Is er een wachtlijst op de locatie van jouw keuze? Kijk dan gerust naar andere locaties in de buurt. Die bieden dezelfde kwaliteit.

School

Heeft mijn kind voorrang op een basisschool als het naar de Klaar voor de Start peuteropvang is geweest?

Als je kind 4 jaar is, kan het naar de basisschool. Op de website naarschoolinhaarlem.nl staat alle informatie over de basisscholen in Haarlem en hoe je je kind kunt aanmelden.

Kinderen met een VVE-indicatie die minimaal één jaar naar de Klaar voor de Start peuteropvang gaan, hebben voorrang op de zes scholen die het dichtstbij je woonadres zijn.

Dit geldt voor alle Klaar voor de Start locaties in Haarlem. Om in aanmerking te komen voor voorrang, maakt het dus niet uit naar welke Klaar voor de Start locatie je kind gaat.

Is er op de locatie van jouw voorkeur een wachtlijst? Dan krijg je door de peuteropvangaanbieder een alternatieve locatie aangeboden.

 

 

Algemeen

Rondleidingen, wachtlijsten en contracten

Vragen hierover kun je rechtstreeks stellen bij de peuteropvangaanbieders.

De aanbieders van Klaar voor de Start peuteropvang zijn Hero kinderopvang en Les Petits en Partou. Dit zijn de organisaties waar je een contract mee afsluit. Zij zorgen voor de inschrijving en plaatsing van jouw peuter.

Hier vind je de contactgegevens van de aanbieders.