Kosten

Als je je kind bij een peuteropvanglocatie hebt ingeschreven, ontvang je een contractvoorstel met daarin de kosten. De kosten zijn afhankelijk van het uurtarief van de opvanglocatie, het gezinsinkomen en het aantal uren opvang dat je afneemt. Daarom zijn de maandelijkse kosten voor iedereen anders.

We vinden het belangrijk dat onze peuteropvang voor alle ouders betaalbaar is. Daarom heb je recht op een bijdrage in de kosten voor Klaar voor de Start peuteropvang vanaf 2,5 jaar.

Het kan zijn dat je recht hebt op kinderopvangtoeslag. Ouders die geen recht hebben op kinderopvangtoeslag komen in aanmerking voor subsidie van de gemeente. Heb je een HaarlemPas? Dan is onze peuteropvang gratis.

kosten

De financiële bijdrage

Voor- en vroegschoolse educatie in Haarlem

Heeft je kind een VVE-indicatie? Dan krijgt hij of zij een aanbod van 16 uur Klaar voor de Start peuteropvang per week. Peuters zonder indicatie krijgen een aanbod van 8 uur per week. Je hebt recht op een vergoeding, kijk hier welke vergoeding op jouw situatie van toepassing is:

VVE-indicatie
Je hebt recht op kinderopvangtoeslag
De eerste 8 uur betaal je zelf. Een deel van de kosten kun je terugkrijgen via de belastingdienst (kinderopvangtoeslag). De tweede 8 uur per week zijn gratis.
Je hebt recht op gemeentelijke subsidie
Een deel van de kosten van de eerste 8 uur zijn al betaald door de gemeente Haarlem. Het bedrag dat daarna nog overblijft betaal je zelf. De tweede 8 uur per week zijn gratis.
Je hebt recht op een HaarlemPas
De 16 uur per week zijn gratis.
Geen VVE-indicatie
Je hebt recht op kinderopvangtoeslag
Je betaalt alle uren zelf. Een deel van de kosten kun je terugkrijgen via de belastingdienst (kinderopvangtoeslag)
Je hebt recht op gemeentelijke subsidie
Een deel van de kosten van de 8 uur zijn al betaald door de gemeente Haarlem. Het bedrag dat daarna nog overblijft betaal je zelf.
Je hebt recht op een HaarlemPas
De 8 uur per week zijn gratis.

Kinderopvangtoeslag

Wanneer heb je recht op kinderopvangtoeslag?

Tweeverdieners of alleenstaande werkende ouders/verzorgers kunnen kinderopvangtoeslag aanvragen. Dat geldt ook voor ouders/verzorgers die een traject naar werk, een studie of een verplichte inburgeringscursus volgen. Val je in één van deze groepen? Dan ontvang je maandelijks een factuur van de kinderopvangorganisatie waar je de peuteropvang afneemt. Deze factuur betaal je rechtstreeks aan de kinderopvangorganisatie. De kinderopvangtoeslag vraag je aan bij de Belastingdienst. De hoogte van de toeslag wordt gebaseerd op het (gezamenlijke) inkomen en wordt maandelijks aan je uitgekeerd.

Let op! Als je recht hebt op kinderopvangtoeslag en je kind heeft een VVE-indicatie, vraag dan alleen toeslag aan voor de eerste 8 uur per week die je zelf betaalt. De tweede 8 uur zijn gratis. Daar kun je geen kinderopvangtoeslag voor aanvragen.

Ga naar www.belastingdienst.nl om alle voorwaarden voor kinderopvangtoeslag te bekijken en een proefberekening te maken.

Vraag de toeslag op tijd aan! Je kunt tot drie maanden na de start van de opvang met terugwerkende kracht kinderopvangtoeslag aanvragen.

Gemeentelijke subsidie

Wanneer kom je in aanmerking voor subsidie van de gemeente?

Ben je eenverdiener (kostwinner) of werk je niet en volg je geen studie of verplichte inburgeringscursus? Dan kom je in aanmerking voor gemeentelijke subsidie. Je betaalt een inkomensafhankelijke ouderbijdrage aan de kinderopvangorganisatie. Daarin is de subsidie al verrekend. Je hoeft zelf dus geen subsidie aan te vragen. Het bedrag voor de peuteropvang wordt maandelijks gefactureerd.

Let op! Als je kind een VVE-indicatie heeft, gaat je peuter 16 uur per week naar de peuteropvang. Daarvan zijn de laatste 8 uur gratis.

Wat moet je doen?
De kinderopvangorganisatie zal je om een recente inkomensverklaring vragen. Dit document bevat gegevens over je inkomen in een bepaald belastingjaar. Je kunt de verklaring aanvragen bij de Belastingdienst. Aanvragen kan op twee manieren:

  • bellen met de Belastingdienst (0800-0543)
  • het formulier downloaden via Mijn Belastingdienst. Je hebt hier een DigiD voor nodig.

Stuur het document zo snel mogelijk op naar de kinderopvangorganisatie (per mail of per post), zodat zij de juiste ouderbijdrage kunnen vaststellen en factureren.

Haarlempas

Je hebt een Haarlempas

Voor ouders met een HaarlemPas is de peuteropvang van Klaar voor de Start gratis. De kinderopvangorganisatie vraagt je om een kopie van de HaarlemPas. Of je in aanmerking komt voor een HaarlemPas vind je op: www.haarlem.nl/haarlempas

Laag inkomen

Extra’s voor Haarlemmers met een laag inkomen

Gemeente Haarlem biedt verschillende regelingen en tegemoetkomingen aan mensen met een laag inkomen. Maak er gebruik van! Meer informatie: Uitkering en regelingen bij weinig geld | Gemeente Haarlem.

Geldzorgen

Schulden of zorgen over geld?

De gemeente kan helpen. Je kunt de hulp online aanvragen, of bellen voor een afspraak (bel 14 023). Meer informatie: Hulp bij geldzorgen | Gemeente Haarlem.

Zorgen over opvangkosten of andere vragen?

Neem dan contact met ons op. Wij helpen je verder op weg!