Kinderen goed voorbereid naar de basisschool

Aanmelden

Verwijzing, inschrijving en plaatsing

Via het consultatiebureau krijgt uw kind een verwijzing voor VVE. U kunt uw kind bij een VVE-peuterspeelzaal inschrijven als het 1 jaar oud is. Uw kind kan meedoen vanaf 2 jaar, als er geen wachtlijst is. Bij een VVE-kinderdagverblijf kunt u uw kind inschrijven vanaf de geboorte; uw kind kan geplaatst worden als het een paar maanden oud is.

In onderstaand stappenplan ziet u in vier stappen hoe de verwijzing, aanmelding, inschrijving en plaatsing op een VVE-locatie in zijn werk gaat. Wilt u liever persoonlijke uitleg hierover? De verpleegkundige of jeugdarts op het consultatiebureau is altijd bereid u uitleg te geven.

Bekijk bovenstaand filmpje om te zien welke informatie over VVE u krijgt tijdens het 11-maandenconsult (dit is stap 1 in het stappenplan).

Stappenplan1

Consultatiebureau

Bij het elf-maandenconsult op het consultatiebureau krijgt u van de verpleeg-
kundige informatie over VVE en hoort u of uw kind in aanmerking komt voor een VVE-verwijzing. Heeft u behoefte aan meer infor-
matie? Geeft u dat gerust aan. De verpleegkundige kan bij u thuis langskomen om meer uitleg te geven en samen alles nog eens rustig te bespreken.

Stappenplan2

Kies VVE-locatie

Kies een peuterspeelzaal of kinderdagverblijf met VVE. Op de pagina Locaties in de buurt vindt u alle adressen en telefoonnummers. Geef uw keuze door aan het consultatiebureau. Dit kan tijdens het consult, telefonisch of per mail. Het consultatiebureau meldt uw kind vervolgens aan bij de VVE-organisatie. U kunt natuurlijk ook een kijkje nemen. Maak hiervoor een afspraak bij de VVE-locatie.

Inschrijven

De VVE-organisatie neemt telefonisch of schriftelijk contact met u op. U krijgt formulieren thuisgestuurd om uw kind in te schrijven of u wordt op de locatie uitgenodigd. Heeft u hulp nodig bij het invullen van het inschrijfformulier? Neem contact op met de VVE-organisatie. De medewerkers helpen u.

Naar VVE

U ontvangt schriftelijk bericht van de VVE-organisatie als uw kind kan starten op de VVE-locatie. De VVE-locatie nodigt u uit om kennis te maken. Bij de kennismaking vertellen de leidsters u meer over de dagelijkse gang van zaken en worden er afspraken gemaakt over wennen en starten.

`Ik denk dat Domenico over een paar maanden, als hij naar de basisschool gaat, geen taalachterstand heeft´
Tonino (54), vader van Domenico (bijna 4)

‘Thuis spreken wij verschillende talen: met Domenico spreek ik meestal Italiaans en mijn vrouw Spaans. We merken dat hij alles verstaat; zelf praat hij altijd in het Nederlands terug. Juist vanwege deze meertaligheid wilden mijn vrouw en ik dat Domenico naar een VVE-peuterspeelzaal zou gaan. Wij zien dat hij een behoorlijke stap heeft gemaakt sinds hij naar peuterspeelzaal Paradijsje gaat. Hij kent veel meer woordjes en maakt nu goede zinnen. Ook thuis zijn we goed bezig, vind ik. Af en toe pakken we de woordplaten erbij. Ik denk dat Domenico over een paar maanden, als hij naar de basisschool gaat, geen taalachterstand heeft. Wat wij heel fijn vinden, is dat Domenico het bij Paradijsje erg naar zijn zin heeft. Zelfs op de dagen dat hij er niet heen gaat, wil hij graag “naar school”. Hij staat elke keer te trappelen om te gaan.’